Kawa – na który z jej rodzajów postawić?

Kawa to napój przez wielu uważany za najlepszy. Stanowi ważny element porannej rutyny milionów ludzi z całego świata, a jest ceniona przede wszystkim ze względu na swoje właściwości pobudzające – sama w sobie posiada jednak wiele innych zalet, również tych pro-zdrowotnych. Rynek wprost obfituje w rozmaite jej marki, a sama w sobie występuje w kilku różnych rodzajach. Na który z nich powinniśmy się zdecydować?

Na który z rodzajów kawy postawić?

Na półkach sklepowych w sklepach spożywczych nieustanną wojnę “kawową” prowadzi kilka jej rodzajów. Łatwo je odróżnić od siebie, gdyż każdy sprzedawany jest w innych opakowaniach, ale też ostatecznie przybiera inną formę. Poniżej prezentujemy zalety każdego z tych rodzajów:

  • kawa rozpuszczalna – najbardziej przetworzona z wszystkich rodzajów kawy; posiada jej właściwości, jednak w wyniku przetworzenia wiele kofeiny i innych składników “ginie”, z uwagi na co cechuje się nieco słabszym działaniem (które przez niektórych może być pożądane); sama w sobie jednak powstaje najczęściej z najmniej wartościowych ziaren (te i tak są niewidoczne dla klienta docelowego po ich przetworzeniu);
  • kawa ziarnista – uchodzi za najlepszą opcję, gdyż kupujemy nieprzetworzone ziarna kawy – sami zajmujemy się ich mieleniem; już na start mamy pewność co do ich jakości – w końcu widzimy ją na własne oczy;
  • kawa mielona – kawa mielona to kawa, która została już przetworzona do formy zmielonej; jest równie bezpieczną opcją, co kawa ziarnista (choć stopień jej przetworzenia jest większy).

Czym jest Fair Trade?

Rozmawiając o rodzajach kawy nie sposób nie sposób nie wspomnieć o czymś takim, jak kawa fair trade. Wbrew opinii laików, nie jest ona kolejnym z rodzajów kawy. Fair Trade to bowiem specjalny certyfikat przyznawany produktom spożywczym (nie tylko kawie), których producent sprawiedliwie traktuje pracowników obu płci, zwłaszcza tych najniższego szczebla. Nie każdy wie, że zarabiają one zaledwie kilkaset dolarów miesięcznie – w przypadku produktów opatrzonych tym certyfikatom ich zarobki są wyższe (choć cena kawy również delikatnie przekracza standard).

Podsumowanie

Kupując kawę warto zainwestować w tę, która została najmniej przetworzona. Choć niemal wszystkie jej główne rodzaje dostępne na rynku są wartościowe, to te cechujące się najmniejszym stopniem owego przetworzenia zasługują na szczególną uwagę. Podczas zakupów koniecznie zwróćmy też uwagę na symbol Fair Trade – choć nie ma on wielkiego związku z samą kawą, świadczy o bardzo szlachetnej

Jedzenie zdjęcie utworzone przez foodiesfeed - pl.freepik.com